SZÉKESFEHÉRVÁR – Házassági szándék bejelentése

Sok székesfehérvári Ifjú Párom mesélte már nekem, hogy ők úgy gondolták, a házassági szándékukat a Hiemer-házban kell bejelenteni. Ezt azért gondolták így, hisz a hivatalos házasságkötő terem Székesfehérváron a Hiemer-házban van. Ez a gondolkodásmód azonban téves. 🙂 Ezért székesfehérvári ceremóniamesterként és szertartásvezetőként,  hasznosnak találtam írni erről egy blog bejegyzést, hogy minden pár számára egyértelmű legyen, mit mikor és főleg hol kell megtennie ahhoz, ha házasságot szeretne kötni Székesfehérváron.

Oszlassuk el tehát a tévhiteket ezzel kapcsolatban!

Ehhez segítségemre volt a Hiemer-ház rendezvényszervezője Virág Zsuzsanna is, akitől biztos információkat kaptam az üggyel kapcsolatban.

Az első és legfontosabb bárki bármit is mond, a házasságkötést megelőző eljárás során a házasságkötési szándékot személyesen mindkét félnek együttesen kell bejelentenie a tervezett házasságkötés települési helye szerinti anyakönyvvezetőnél.

Ezt Székesfehérváron  itt tudjátok megtenni:

  • Anyakönyvi- és Vállalkozásigazgatási Iroda: 8000 Székesfehérvár, Városház tér 2. földszint 7., telefonszám: 22/537-208.

Ahhoz azonban, hogy a házasságkötési szándékot személyesen mindkét fél egyszerre be tudja jelenteni az illetékes anyakönyvvezető felé, IDŐPONTOT kell kérnie telefonon az anyakönyvvezetőktől.

Első teendő tehát, felhívni a 22/537-208 -as telefonszámot, ott időpontot kérni a házassági szándék bejelentéséhez!

Ügyfélfogadás időpontjai:

szerda: 8.00-12.00 és 13.00-18.00

péntek: 8.00-12.00

A következő fontos kérdés általában, hogy mennyivel a házasságkötés előtt lehet ezt megtenni?

A jogszabály szerint a  házasulandók a házasságkötési szándékukat a házasságkötést megelőzően 1-12 hónappal korábban jelenthetik be.

Fontos azonban tudni, sok éves ceremóniamesteri tapasztalatom mondatja velem, hogy ahhoz, hogy a számunkra megfelelő időpontot kapjuk a hivatalban, az esküvők főszezon hónapjaiban szombati napra, igen csak előre kell gondolkodnia a pároknak, tényleg érdemes időben menni. Hisz nem mindegy, hogy 14 órára kapunk időpontot, avagy 17 órára. És persze az időpont foglalás előtt érdemes egyeztetni a vőféllyel vagy ceremóniamesterrel is. Valamint felkészülni arra a lehetőségre, hogy megálmodott pontos időpont esetleg már foglalt lesz, mindig legyen “B terv” 🙂

Mit kell magatokkal vinni a személyes találkozóra az anyakönyvvezetőhöz?

A házasságkötési szándék bejelentésénél az alábbi dokumentumok szükségesek:

  • személyazonosító igazolvány, vagy más személyazonosító okmány és lakcímkártya

  • születési anyakönyvi kivonat

  • amennyiben a házasulandók családi állapota elvált, jogerős bírósági végzés, vagy záradékolt házassági anyakönyvi kivonat

  • amennyiben a házasulandók családi állapota özvegy, az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata , vagy záradékolt házassági anyakönyvi kivonat

Amennyiben a házasságkötés helyszínéül a településen belüli, de a házasságkötő termen kívüli helyszínt választanak a felek, az erre vonatkozó kérelmet az anyakönyvvezetőnél kell benyújtani és ennek külön díja van, amiről az anyakönyvvezetők tudnak hiteles információt adni. Minden településen egyébként más-és más ennek az összege.

Az anyakönyvvezető előtt pedig nyilatkozni kell a párnak többek között arról is, hogy bármelyik fél felveszi-e a másik nevét, és ha igen, akkor milyen formában, illetve, hogy a közös gyermek milyen vezetéknéven lesz anyakönyvezve (vannak esetek, amikor nem egyértelmű)

Amikor ez megvan, és fix időponttal rendelkezik az Ifjú Pár, és a házasságkötésüket a Hiemer-házban szeretnék megtartani, akkor, és csak is akkor, ezek UTÁN érdemes menni a Hiemer-házba, hisz addig érdemben nem tudnak segíteni. Az anyakönyvvezetőnél kapott hiteles igazolással, illetve személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával kell menni a Jókai u. 1. sz. alá ügyfélfogadási időben, ami a következő: szerdán 08.00-12.00 és 13.00-17.00-ig illetve pénteken 08.00-12.00-ig.

Itt külön időpontfoglalás nem kell az egyeztetéshez, ügyfél fogadási időben bármikor lehet menni. Illetve ide már nem kell mindkét félnek egyszerre megjelenni, elég az egyikük. Itt viszont sok fontos kérdést fognak feltenni az ügyintézők, így érdemes akkor menni a pároknak, amikor már biztosra tudják, hogy milyen szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni a nagy napon a Hiemer-ház által nyújtott lehetőségek közül.

Virág Zsuzsanna a Hiemer-ház rendezvényszervezője elárulta nekem: – A párok számára a legmeglepőbb kérdés, hogy gondolkodtak-e már a bevonuláson? A tanúk is kísérjék őket, avagy a helyükön várakoznak? Lesz-e gyűrűhordó kisgyerek? Ezekre a kérdésre sokan nem is számítanak. Számunkra viszont fontos tudni, hogy mit is szeretnének, hisz ez a nap róluk szól. Fontos a zene kiválasztása is, hisz arról is nyilatkozniuk kell. Ám előzetesen tájékozódhatnak a párok a Hiemer-ház hivatalos honlapján is, ahol részletesen megtalálhatják, mikre jó felkészülniük, mielőtt eljönnek az ügyfélszolgálati egyeztetésre.

Tehát a Hiemer-ház hivatalos oldalán esküvői tájékoztatót találnak a párok:  http://www.hiemerhaz.hu/eskuvo-a-hiemer-hazban

A szertartás legnagyobb buktatói: 

az okmányok, lakcímkártya otthonhagyása, lejárta 

A tanúk esetében viszonylag egyszerűbb hiszen, ha nem rendelkeznek a helyszínen érvényes okmányokkal új tanút kell választani.
A pár esetében, viszont el kell napolni az esküvőt.

Hivatalos házasságkötés csak érvényes személyigazolvány és lakcímkártya ellenőrzésével valósulhat meg.

További hiteles információk a témában:

https://www.szekesfehervar.hu/anyakonyvi-ugyintezes

http://www.hiemerhaz.hu/eskuvo-a-hiemer-hazban

Hiemer-ház; Házasságkötő terem

Hiemer-ház; Házasságkötő terem

Amennyiben biztos támogatás kell az esküvő előtt, és a nagy napon is :) Akkor keress bizalommal :)

Amennyiben biztos támogatás kell az esküvő előtt, és a nagy napon is 🙂 Akkor keress bizalommal 🙂