Mi a különbség vőfély és ceremóniamester között?

Vőfélyről szerintem nincs olyan ember, aki ne hallott volna… Hisz amióta esküvők vannak, vőfély is van. Az ő személyével garantálja a pár az esküvőjén a hagyományokhoz való ragaszkodást, és egy bizonyos stílust már önmagában képvisel, amivel ha azonosulni tud a pár, akkor vőfélyt választ.

Nagyon sokan maradnak a megszokott vőfély házigazdánál egy esküvőn, de egyre elterjedtebb a Ceremóniamester is.

Tulajdonképpen mindkét személy jelenléte az esküvőn ugyanazt jelenti. Van egy ember, aki irányítja az esküvőt, aki az ifjú pár helyett szól a násznéphez, ha kell, vidám perceket szerez mindenkinek. Célja mindkettőnek, hogy a lakodalom fergeteges legyen!

Különbség a stíluselemekben van. Így mindenki eldöntheti kihez, melyik áll közelebb.

A vőfély ragaszkodik a már megszokott elemekhez: lánykikérés, rímekben beszélés, megjelenéséhez kulcsfontosságú a bokrétás kalap és a szalagokkal feldíszített vőfélybot stb.

A Ceremóniamester megjelenése elegáns, modern öltözék, férfiaknál öltöny, nőknél bármilyen elegáns ruhadarab, nem beszél rímekben, nem költ verseket, és főleg nem kéri ki a menyasszonyt a lányos háztól.

Ahogy észrevettem az emberek általánosítanak, szerintük, ha vőfély van, akkor az egyet jelent a „falusias” vidéki lagzival, a Ceremóniamester pedig a városi eleganciát jelenti. Nem feltétlenül van ez így, a meglátás nagyságrendileg helyes. Hisz, ha a pár kéri, a Ceremóniamester is levezényel az este folyamán különböző játékokat, befogja a párt és a násznépet különböző játékokhoz, természetesen minden előre egyeztetve van a párral.

A násznép tagjai közül, sokan (nem feltétlenül az idősebbek) nem értik, miért nem sikongat, kiabál rímekben a Ceremóniamester, miért nem úgy zajlik a lakodalom, mint ahogy azt ezerszer megszokta egy vőfélyes esküvőn. Ekkor maguk a vendégek tudnak kellemetlen perceket szerezni, hisz úgy érezhetik, hogy nekik át kell venni az irányítást, és sikongatnak majd a menyasszonytánc közben ők, vagy raboltatják el a menyasszonyt, amikor például a pár ezt egyáltalán nem akarta, sőt kifejezett kérése volt, hogy ez ne legyen. Így hiába akarja a pár az elegánsabb esküvőt, ha az önjelölt irányítók megpróbálják átvenni az uralmat. Így minden eshetőségre fel kell készülnie a Ceremóniamesternek és a párnak is.

Ceremóniamesteri irányítást általában azok a párok kérnek, akik nem szeretnék, ha a vacsoránál minden egyes ételt rímekben konferálnának fel, olyan játékokat játszanának a násznéppel, ami már lerágott csont, és minden esküvőn átéltek már, vagy épp kellemetlen nekik az adott népies játék, és akik azt akarják, hogy az ő esküvőjük különlegesebb, egyedibb legyen a többi esküvőtől.

A magam részéről nem kérdés, hogy melyiket tartom megfelelőnek 🙂 Ettől függetlenül megértem, miért szeretik az emberek a megszokottat, miért félnek az újtól, főleg, ha még nem voltak olyan esküvőn, ahol Ceremóniamester volt.

A CM tulajdonképpen műsorvezető, akihez bárki odamehet érdeklődni az este menetéről, mikor mi fog történni, aki a különböző szolgáltatókkal (videós, fotós, étterem, zenekar stb) tartja a kapcsolatot, így kézben tartja az estét, és a megbeszélteknek megfelelően irányít. Nem szakítja meg a fergeteges hangulatot azért, mert muszáj most már játszani, mert ez lett megbeszélve. Nem erőltet semmit. Ha a pár nem akar egyáltalán játékokat az este folyamán, akkor nem lesz. Minden úgy lesz, ahogy a jegyespár szeretné! Nem lesznek meglepetések!

Ehhez persze szükség van az előzetes egyeztetésekre, megbeszélésekre, hogy a Ceremóniamester pontosan tudja, mit szeretne a pár, tudja az este menetét, mindenről tájékoztatva legyen. Meg kell ismernie a pár stílusát, ugyanúgy, ahogy a párnak is tudnia kell, a CM stíluselemeit, amire tökéletes alkalom az esküvő előtti találkozó, ahol mindent részletesen meg tudnak beszélni.

A Ceremóniamester garancia arra, hogy az ifjú párnak nem kell feleslegesen idegeskednie, a saját esküvőjén jól érezheti magát, nyugodtan tud fogyasztani a vacsorájából, mert nem kell attól félniük, hogy a vendégek folyamatosan őket zargatják kérdéseikkel, hisz ott lesz erre a CM.

Ha nyugodt esküvőszervezést, idegeskedés mentes esküvőt, lakodalmat szeretnétek a nagy napotokon, akkor mindenképpen:

 Kérj ajánlatot online, díjmentesen, kötelezettségek nélkül!