Mi a különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között?

Az anyakönyvvezető szerepét és jelentőségét egy házasságkötés alkalmával nem kell elmagyarázni, hisz ezt mindenki tudja! 🙂

Az anyakönyvvezető a polgármesteri hivatalban, esetleg külső helyszínen (külön díj ellenében) hivatalosan összeköti két fiatal életét, akik úgy határoztak házasságot kötnek. Mindezen szándékukat, legalább 30 nappal korábban kell jelezniük az anyakönyvvezetőnek személyesen a polgármesteri hivatalban.

Az anyakönyvvezetőt kötik a törvényi szabályozások, mindent a törvényi feltételeknek megfelelően kell végrehajtania. Éppen ezért, sokszor nem olyan házasságkötési szertartást kap a pár, amilyet szeretne, hisz például ünnepnapon az anyakönyvvezető NEM adhat össze senkit! De ez csak egy, a sok szabály közül, amit be kell tartaniuk. De mi történik akkor, ha egy pár ragaszkodik a megálmodott ünnepnapon a házasságkötésükhöz?! Erre (is) jó a szertartásvezető!

A tavaszi és nyári hónapokban, minden szombaton (a házasságkötések leggyakoribb napján) egy anyakönyvvezető a legtöbb esetben nem egy párt ad össze, hanem sokszor 10-15 párt is.  Ha egy jegyespár késik, akkor tolódhat az összes pár időpontja…A legtöbb esetben, nincs lehetőség arra, hogy személyre szabott szertartást vezényeljenek le az ifjú pároknak, így ha valaki ugyanazon a napon végigüli azt a 10-15 esketést, akkor a neveken kívül, sokszor más különbséget nem nagyon vehet észre. Természetesen találkoztam már olyan anyakönyvvezetővel, aki személyre szabta az esküvőit, de valljuk be, ez a ritkább. Érthető okokból, erre nincs lehetőségük, kapacitásuk.

Azok a párok, akik nem szeretnének a nagy napjukon a 15. pár lenni, akiket szinte már futószalag szerűen összeadnak, és emlékezetes, egyedi szertartásra vágynak, azoknak a kedvéért jött létre a szertartásvezetői szolgáltatás. Magyarországon még feltörekvőben van, igazán ritkaságnak számít ez az esküvői szolgáltatás. Ezért ha azt mondom, hogy szertartásvezető vagyok, sokan azt gondolják, akkor tulajdonképpen anyakönyvvezető vagyok! Pedig nem 🙂

Miben más egy szertartásvezető, mint egy anyakönyvvezető?

A legfőbb különbség, hogy a szertartásvezető NEM köti össze a párokat HIVATALOSAN! Tehát ő NEM HIVATALOS SZERTARTÁST vezet le! De akkor mire is jó, kérdezhetitek most?! 😉

Gondoljatok bele abba, hogy a ti álmotok az, hogy egy barlangban mondjátok ki a boldogító igent, avagy egy kilátón vagy bármilyen extrém helyen vagy időben. A leggyakoribb persze, hogy a lakodalom helyszínén, a kertben álmodjátok meg a boldogító igen kimondását. Legyen az ünnepnap, éjszaka vagy egy kedd este. A TI álmotokat valakinek meg kell valósítania, mert TI így szeretnétek! Ebben az esetben, kitűnő választás a szertartásvezető, hisz őt nem kötik a törvényi szabályozások, bármilyen általatok kitalált helyre és időben kimegy.

Egy feltétele van csak annak, hogy ugyanúgy elmondhassa a hivatalos szöveget a megálmodott helyen és időben, hogy abban a percben, már hivatalosan egy párt alkossatok, tehát 2 tanúval elmentetek egy anyakönyvvezetőhöz, aki összeadott benneteket. És az ott kapott házassági anyakönyvi kivonatot bemutattátok a szertartásvezetőnek.

Én azt szoktam javasolni, hogy ha a megálmodott esküvői dátum 2016. 08.06., akkor legkésőbb az előző napon, azaz 2016.08.05-én kössetek házasságot (amihez persze ugyanúgy 30 nappal korábban be kell jelentkeznetek az anyakönyvvezetőhöz). Ha csak két tanúval, a hivatali munkaidőben köttök házasságot bármelyik polgármesteri hivatalban, akkor a polgári szertartásotok INGYENES! Nem kell a szertartásért fizetnetek semmit! 🙂

A lakodalom napján, jelen példában 2016. 08. 06-án pedig a szertartásvezető eljátssza a hivatalos szertartást a násznép előtt, ahol minden ugyanúgy történik, mintha valódi lenne, mégis minden másképp! Ha nem akarjátok, akkor a násznép soha nem fog rájönni arra, hogy ti a valóságban, hivatalosan korábban már összeházasodtatok. Természetesen lesz a szertartásvezetőn szalag, és kimondjátok az igeneket, ha akartok lesz gyertyagyújtás, szülőköszöntés és pezsgőzés is. Bármi lehetséges ezen a polgári szertartáson, akár fogadalmakat is tehettek egymásnak, mint az amerikai filmeken.

Tulajdonképpen lehet, hogy már voltál is olyan esküvőn, ahol szertartásvezető volt, csak épp te mint vendég, nem tudtál róla, hisz azt hitted hivatalos szertartáson vagy! 🙂

A különbségek közé sorolhatjuk még, hogy a szertartásvezető az ifjú párral korábban egyeztetve, olyan szertartás szöveget mond el, ami kifejezetten az ifjú párra szabott, egyedi és megismételhetetlen.

Nincs két ugyanolyan szertartás, hisz nincs két egyforma pár sem!

Az egyediség garantált!

Ha vicces, bohókás szöveget szeretnétek, akkor az is megvalósítható! A lényeg, hogy a személyiségeteket tükrözze. Ezek a dolgok anyakönyvvezetővel, a legtöbb esetben nem megvalósíthatóak.

Ha az összetartozásotok jelképeként nem homok ceremóniát szeretnétek, hanem kitaláltok valami egyedit, rajta, valósítsuk meg együtt! 🙂

Ám természetesen a manapság egyre divatosabb házassági fogadalom megújítására/megerősítésére is van a szertartásvezetőnél lehetőség. Ha ilyet szeretne valaki, akkor is bátran érdeklődjön!

Amennyiben engem, Kovács Kata szertartásvezetőt választjátok az esküvőtökre, akkor garantálom, hogy a szertartás kezdete előtt egy órával már a helyszínen vagyok, és előkészítem a szertartást.

Mindent úgy, ahogy megálmodtátok!

Garantált tehát, hogy nincs késedelem, mert egy előző pár késett a polgári szertartásról, így a ti esketésetek is késik!

Itt minden értetek van!

A ti álmaitoknak megfelelően.

MINDEN MENYASSZONY (és persze vőlegény)

A TÖKÉLETES ESKÜVŐRE VÁGYIK!

Kezdődjön a tökéletes nagy nap, egy tökéletes polgári szertartással!

Valósítsuk meg együtt!

Kovács Kata Szertartásvezető - Fotó: Igari Balázs - fotográfus

Kovács Kata Szertartásvezető – Fotó: Igari Balázs – fotográfus

 

 Kérj ajánlatot online, díjmentesen, kötelezettségek nélkül!

 Kovács Kata – A Menyasszony barátnője