Hol üljenek a szolgáltatók a vacsora alatt?

Folyamatos dilemma az Ifjú Párok részéről… hol kell, hol illik ülniük a szolgáltatóknak a lakodalomban a vacsora ideje alatt. Sokan sokféleképpen gondolják, lehet ezen vitatkozni, ám elmesélem az én véleményemet és tapasztalataimat.

Vannak Párok, akik úgy gondolják, a szolgáltatók örüljenek egyáltalán, hogy kapnak enni, ők az esküvőre dolgozni jöttek, nem szórakozni, és egyébként is sokba kerül a szolgáltatásuk, no meg nekik az étel, ne vegyüljenek a násznéppel, hisz ők nem vendégek. Egyébként se ücsörögjenek, minek ülnének le, dolgozzanak, azért vannak ott. (szerencsére, akik engem választanak nem így gondolják…)

A szolgáltatók az Ifjú Párok bizalmát élvezik, a Nagy Napjuk múlik rajtunk. Nem szabad elfelejteni, hogy egyik fél sem működik a másik nélkül! Kölcsönös bizalom szükséges, és egy jó kapcsolat! Ezért is fontos, hogy mindenki a neki megfelelő szolgáltatót találja meg! A szolgáltatók, pedig a nekik megfelelő Párokat! 🙂

Természetesen a szolgáltatók között is vannak eltérő vélekedések az ültetéssel kapcsolatban. Én most a saját véleményemet mondom el.

Ceremóniamesterként azért vagyok egy esküvőn, hogy megkönnyítsem, leegyszerűsítsem az Ifjú Pár dolgát, segítsem őket és a többi szolgáltatót. Nem tudom úgy segíteni senkinek sem a munkáját, ha nem látok rá az eseményekre! Nem tudok osztódni (már dolgozom rajta, de egyenlőre nem megy 🙂 ), több helyen lenni egyszerre nem tudok, tehát ha történik valami amig mi is vacsorázunk, arra nem tudok azonnal reagálni. A fotós lemarad, hogy lefényképezze, a videós, hogy megörökítse, én, hogy egyáltalán tudjak róla, és ha kell intézkedjek. Legyen ez bármi vendégek által rögtönzött dolog, vagy hirtelen valami gond, probléma, ami nem volt betervezve, és azonnal meg kell oldani. Ha a párnak még akkor engem kell keresgetnie, akkor nemcsak időt vesztünk, hogy mielőbb megoldódjon a probléma, de elveszti a funkcióját, az, hogy segítem az ő nagy napjukat…Hisz pont, hogy bonyolultabbá teszem, hisz keresgetniük kell. Tehát a legjobb, ha egy légtérben vagyunk mindenkivel.

Ki hol üljön? És miért? Az ültetési rend készítése az egyik legbonyolultabb feladat! :) Fotó: Pinterest

Ki hol üljön? És miért? Az ültetési rend készítése az egyik legbonyolultabb feladat! 🙂 Fotó: Pinterest

 

Miért kell nekünk is leülnünk, jöhet a kérdés?

Miért nem dolgozunk?

Azért mert leülünk, attól még dolgozunk, mert figyelünk és éberek vagyunk.

Illetve egyszerűen azért, mert emberből vagyunk!  Én általában déltől már a helyszínen sürgök-forgok, előtte mondjuk levezettem két-három órát, és vacsora tájban már jól esik leülni…Az evésről, mint energia feltöltésről pedig ne is beszüljünk, mert valamiért mi sem vagyunk robotok, és ennünk is kell néha. Én mondjuk takarékon üzemelek, nem fogok végig enni egy három fogásos vacsorát, mert utána elgurulok, de egy férfi nyilván nagyobb étvágyú 🙂 Gondoljátok el, hogy a fotós/videós adott esetben már reggeltől veletek van, hogy megörökítse a készülődés pillanatait! Ahogy mindenkinek, úgy nekünk is jólesik vacsorázni, miközben persze a szemünk/fülünk nyitva és bármikor pattanunk amikor kell.

Készenléti üzemmódban vagyunk, nem alvóban!

Miközben a fotós és videós kollégák több százezres, milliós felszereléseket cipelnek, és jól esik letenni néha…de úgy, hogy a a felszereléseik szem előtt legyenek, hisz senki nem örülne, ha valamiért lába kelne… (sajnos minden előfordul!)

Én azt szoktam javasolni, hogy ha lehetséges egy külön asztalhoz ültessék a szolgáltatókat, de ha nem lehetséges, akkor szívesen ülünk persze a vendégek közé is, mindig jó a vége, mert közelebb kerülünk a násznéphez, több dolgot megtudunk mint amúgy, és könnyebben megy a buli csinálás is, ha már nevettünk közösen vacsora közben. Én szeretek rálátni az Ifjú Párra, tehát nem jó, ha engem háttal ültettek a főasztalhoz képest, hisz egyenlőre hátul nincs szemem. Ezen is dolgozom, de egyenlőre ez nagy hiányosságom 🙂 Tehát ha a Menyasszony vagy a Vőlegény mondani szeretne valamit nekem, és szemben ülök velük, akkor könnyen észreveszem, ahogy gesztikulálnak vagy a szemükkel jeleznek, ha háttal vagyok akkor ugye ez nem megy.

Kicsit összefoglalva ezek a legfontosabb dolgok.

A szolgáltatók, a násznép és az Ifjú Pár egy CSAPAT az esküvőn! :) Fotó: Pinterest

A szolgáltatók, a násznép és az Ifjú Pár egy CSAPAT az esküvőn! 🙂 Fotó: Pinterest

 

Természetesen minden nehezítő körülmény ellenére nekünk ugyanúgy kell dolgoznunk, hisz a feladatainkat meg kell csinálnunk. Ráadásul én úgy vagyok összerakva, hogy akkor is ugyanazt kapja a Pár és az az esküvő ahol rosszabbak a körülmények, mint ahol a legjobbak. De tudom, hogy vannak akik máshogy gondolják, és onnantól nem dolgoznak olyan lelkesedéssel…

Ez az a szakma, ahol az októberi esküvőn is ugyanolyan lelkesedéssel kell dolgoznod, mintha május lenne, és még nem fáradtál el a sok éjszakázástól.

Mi értetek, az Ifjú Párokért vagyunk, és szeretjük amit csinálunk!

Ahhoz, hogy a 100%-ot tudjuk nyújtani pedig a fent említett dolgok jól jönnek 🙂 És akkor, ha minden szuper, nemhogy 100%, de 110% is lehet a dologból! 🙂

Akkor mégis miért erőltetik sokan,

a külön termes szolgáltatói leültetést?

FONTOS!

Ha a násznép létszáma olyan nagy, hogy a szolgáltatói csapat már nem fér el a lagzi helyszínén (teremben),mert akkor nem marad hely táncolni…az teljesen más tészta… Akkor mindent megértünk. Ám ha van hely…

Szintén fontos, hogy ha egy helyszínen, vagy bárhol azt hallja a pár, hogy a “szolgáltatók itt szoktak ülni”, attól még lehet máshogy! Hisz ez a Ti esküvőtök! Minden legyen úgy, ahogyan az adott pár szeretné, ne pedig úgy “ahogy lenni szokott”.

Van, ahol tudom, hogy az Ifjú Pár konkrétan harcol azért, hogy a szolgáltatói asztal egy légtérben legyen, ne pedig máshol.

Kell-e ültetőkártya, köszönőajándék a szolgáltatóknak?

Illik-e avagy sem?

Erre azt szoktam mondani, ahogy a Pár gondolja 🙂 Ha van, nagyon jólesik, és én mindig elhozom magamnak emlékbe még az ültetőkártyát is (több dobozban lapulnak már nálam ezek az esküvői emlékek), ám nyilván nem létszükséglet, tehát ha nincs, akkor sem megyünk haza 🙂

Kell-e meghívó a szolgáltatónak?

Szintén, ahogy a Pár gondolja 🙂

Jólesik nagyon, emlék lesz belőle, de nyilván nem kötelező.

Köszönöm, ha végig olvastad :)

Köszönöm, ha végig olvastad 🙂

 

CM SZV KovácsKata reklám55