A ceremóniamester munkája fotós szemmel

A Szivárvány Fotó csapata, Edina és Ákos hihetetlen jó hírlevelekkel látják el a honlapjukon feliratkozókat. Minden témájuk aktuális, érdekes, és rávilágít az aprónak tűnő, de nagyon fontos dolgokra egy esküvőn!

Tapasztalataik segítik az esküvőre készülőket. Engedélyükkel, az egyik engem is érintő hírlevelükből idézek, ragadok ki fontos dolgokat, de amennyiben valakit bővebben érdekel a téma, vagy esküvőre készül, iratkozzon fel hírlevelükre, amit itt tehettek meg: szivarvanyfoto.hu/feliratkozas

következő címmel jelent meg írásuk: “Tévhitek a ceremóniamesterek és vőfélyek munkájáról”, ebből ragadtam ki pár részletet, íme:

 “Gyakori tévhitek a ceremóniamesterekről 

„Csak felkonferálja a következő eseményt.”
„Semmi dolga nincs egész nap, miközben jó sok pénzt elkér.”

Hogyan alakulhattak ki ezek a vélemények a párok fejében?

A párok sokszor azt hiszik, hogy egy ceremóniamester könnyen helyettesíthető egy jó kiállású, nagy hangú rokonnal/baráttal. Sajnos ők azok akik rendszerint tévednek. Mi az elmúlt 4-5 évben nem láttunk olyan esküvőt, ahol ez tényleg jól működött volna. A probléma az, hogy sajnos még a párok sincsenek tisztában azzal, hogy mi is a feladat valójában, avagy miben is tudna segíteni egy profi szolgáltató. Ez adódhat abból, hogy nem ismerik a ceremóniamesterek tényleges munkáját (ami persze nem elvárható, mert az emberek többsége nem házasodik túl sűrűn), de adódhat abból is, hogy vendégként egy rokon vagy barát esküvőjén nem voltak jó tapasztalataik vagy csak nem láttak rá a háttérben folyó munkára.

Az igazság az, hogy a jó ceremóniamesterek és vőfélyek munkájának egy jelentős része a vendégek számára láthatatlan, vagyis látható méghozzá akkor, ha minden olajozottan működik. Sajnos ezt az olajozott működést alapnak tekintik sokan, pedig ehhez a ceremóniamester/vőfély és a teljes szolgáltatói csapat összehangolt, profi munkájának szükséges.

Ezekben tud egy ceremóniamester segíteni nektek

  • Segít egy olyan esküvői forgatókönyvet összeállítani, amiben nincsenek hosszú szünetek, a vendégeknek nem kell várakoznia, nincsenek csúszások, nincsenek buktatók. A forgatókönyvet nem csak jól kell megírni, hanem annak végrehajthatónak, levezényelhetőnek is kell lennie. Figyelni kell az időzítésekre, a helyszínekre, az utazási- és pihenő időkre, egész nap szinkronban kell tartani és információkkal kell ellátni az egyes szereplőket: az ifjú párt, a vendégeket, a szolgáltatókat. Ebből tud kialakulni a „minden flottul megy” érzés, ha a többi szolgáltató is tapasztalt esküvői szakember.

  • Figyelni kell arra, hogy a vendégek (különös tekintettel az örömszülők és a kijárkáló dohányosok) és a szolgáltatók ne maradjanak le egyik fontos eseményről sem. Addig nem kezdi el levezényelni a gyertyafénykeringőt, nem hozatja be a tortát, stb., amíg a fontos szereplők nincsenek mind a teremben (és persze segít abban, hogy a kezdéshez előkerüljenek).

  • Ha bármi porszem csúszik a gépezetbe azt elsősorban a ceremóniamesternek kell kezelnie. (Vajon a megbízott rokon/ismerős hozzátok fog rohanni ha baj van, vagy megoldja észrevétlenül?)

  • Figyelnie kell a hangulatra, tudnia kell jó időben beavatkozni és tudnia kell a buli hangulatot nem elrontani (pl. ne akkor legyen tortavágás/játék/stb. amikor végre elkezdtek az emberek táncolni).

  • Fel kell konferálnia az eseményeket (ugye milyen kis része ez a munkájának?)

Gyakran ismételt kérdések

1. Mikor ajánljuk a vőfélyt vagy ceremóniamestert?

Ha az esküvőd létszáma meghaladja a 40 főt és egész estés esküvőt tervezel.

Hogyan kapcsolódik a vőfély/ceremóniamester kérdése az esküvői fotózáshoz?

Tudnod kell, hogy egy fotósorozatot nagyban befolyásol az, hogy mennyire megy minden flottul az esküvődön. Ha az események végül mégis kicsúsznak a kezedből, ha olyan dolgok miatt kell idegeskedned, amiket másra is rábízhattál volna, ha felborul a menetrend és tiéd lesz baráti körödben a káosz esküvőként emlegetett esemény, akkor az a fotókon is látszani fog.

Nekünk a legjobb esküvői anyagaink akkor születtek, amikor a párok meg tudták élni az esküvőjük napját, amikor volt valaki, aki levette a vállukról az irányítás terhét, amikor szervezetten zajlottak a programok. Ebben tud segíteni egy profi szolgáltató.” Edina & Ákos

Köszönöm a Szivárvány Fotónak, hogy fotós szemmel leírták, milyen fontos a vőfélyek, ceremóniamesterek munkája!

 Kovács Kata ceremóniamester névjegy